מדריך לבחירת חממה טכנולוגית: אלו חממות יש ומה הן מציעות ליזם סטארט אפ? (חלק א')

מדריך לבחירת חממה טכנולוגית: אלו חממות יש ומה הן מציעות ליזם סטארט אפ? (חלק א')

 
חממה טכנולוגית לסטארט-אפים (OCS Funded Incubator) היא אחת מהאופציות העומדות בפני יזמים שנמצאים בתחילת הדרך של הקמת סטארט אפ, וזקוקים להון התחלתי וסביבה תומכת על מנת לפתח את המוצר. למעשה, מדובר בחממות הפזורות ברחבי הארץ, ועובדות כגוף עסקי תחת כללי רשות החדשנות (לשעבר המדען הראשי). חממות אלו מופעלות על ידי זכיינים שנבחרים על ידי המדינה לתקופת זיכיון של 8 שנים.
בשונה ממודל האקסלרטורים, על כל השקעה מצד חממת טכנולוגית, היזמים מקבלים מרשות החדשנות מענק בשיעור של 85% מהתקציב המאושר (ועד לתקרת תקציב של 3.5 מיליון שקל) לתקופת פעילות של עד שנתיים (בהתאם לסוג הפרויקט והמיקום הגיאוגרפי של החממה). החממה, מצידה, משלימה מימון בשיעור של 15% מהתקציב המאושר בתמורה לעד 50% ממניות החברה. כשמדובר בחממה ביו-טכנולוגית, תקרת התקציב היא עד 8.1 מיליון שקל ולתקופת פעילות של עד 3 שנים (מסלול החממות הטכנולוגיות באתר רשות החדשנות).
כיום פועלות 19 חממות תחת כללי רשות החדשנות: 18 חממות טכנולוגיות וחממה ביו-טכנולוגית אחת. יתרונות החממה הטכנולוגית רבים, אבל על מנת להפיק ממסלול כזה את מירב הפוטנציאל, יזמים צריכים לבחור את החממה שמתאימה להם מבחינת מיקום, תנאים, תחומי הפעילות ובעלי המניות (שלא אחת טומנים בחובם אפשרות להשקעות המשך ו/או חיבור לשותפים ולקוחות).
אם אתם כבר אחרי שלב חיפוש הרעיונות לסטארט-אפ, הגיע הזמן שתדעו אלו חממות טכנולוגיות קיימות בישראל ומה הן מציעות ליזמים. כתבה ראשונה בסדרה.
שם החממה הטכנולוגית: Alon-MedTech Ventures
מנהל החממה: ד"ר יהודית זילברשטיין
בעלים: ד"ר שמעון אקהויז
תחומי פעילות: מכשור רפואי, רפואה דיגיטלית וטכנולוגיות רפואיות
בהרחבה: חממת הביומד אלון מדטק ונצ'רס מוגדרת כחממת סטארט-אפ פריפריאלית, והיא ממוקמת ביוקנעם. החממה מתמקדת בחברות המפתחות טכנולוגיות שמשפרות את איכות החיים, והיא מלווה מיזמים צעירים בכל השלבים. החממה הוקמה ב-2012 על ידי ד"ר אקהויז, משקיע ויזם סדרתי בולט. בעברו, אקהויז הקים מספר חברות בתחום המכשור הרפואי והרפואה האסתטית, בהן לומניס וסינרון.
עוד משהו: לחממה יש שיתוף פעולה אסטרטגי עם אוניברסיטת צ'ינגחואה שבסין.
קישור:alon-medtech.com
 
שם החממה הטכנולוגית: eHealth Ventures
מנהל החממה: טלאור זק"ש
בעלים: Maccabi Health Fund, Cleveland Clinic, eHealth Ventures, Amgen, Shanghai Creation, Shafa Invesco, Medison Pharma
תחומי פעילות: רפואה דיגיטלית
בהרחבה: eHealth ונצ'רס נבחרה ב-2016 להקים ולהפעיל חממה טכנולוגית במודיעין עילית. החממה מתמקדת בחברות צעירות שנותנות מענה לאתגרי עולם הרפואה, ובפרט בתחום מערכות ניהול מידע לבתי חולים וקליניקות רפואיות, הנגשת מידע רפואי, אפליקציות לשינוי התנהגות ומערכות גיימינג לשיפור הבריאות.
עוד משהו: מיזם אסטרטגי משותף של גופים גדולים ומשפיעים בתחום, בהם מכבי שירותי בריאות, בית החולים המוביל קליבלנד קליניק, ענקית הביוטק אמג'ן, חברת שיווק התרופות הישראלית מדיסון פארמה וקרן הון סיכון סינית SCI.
קישור: ehealthventures.com
 
שם החממה הטכנולוגית: Galil Ofek Innovation
מנהל החממה: אלישע ילין
בעלים: Mikal, Paz Atid Projects, Tav Medical, Mor Research, Next North
תחומי פעילות: מכשור רפואי וביוטכנולוגיה
בהרחבה: "גליל אופק חדשנות" הוקמה ב-2016, והיא מוגדרת כחממה פריפריאלית הממוקמת בקצרין. החממה מחפשת אחר יזמים בתחילת הדרך שמפתחים רעיונות חדשניים בתחום המכשור הרפואי וביוטכנולוגיה, כגון תרופות, חקלאות ביולוגית וכו'.
עוד משהו: "גליל אופק חדשנות" שונה מחממות אחרות, שכן לא מעורבים בה גורמים עסקיים בינלאומיים. כך, כל משקיעי החממה פועלים בתחום הרפואי, בעלי זיקה חזקה לצפון הארץ, ונוטים להשקיע במיזמים שיתרמו לפעילות העסקית והגדלת התעסוקה באזור.
קישור: galilofek.com

 
שם החממה הטכנולוגית: Incentive Incubator
מנהל החממה: ליאור שחורי
בעלים: קרן הון סיכון פרגרין
תחומי פעילות: מכשור רפואי ותוכנה
בהרחבה: Incentive Incubator היא חממה פריפריאלית ותיקה, הפועלת משנת 2002 ובוחנת למעלה מ-500 רעיונות למיזמים מדי שנה. החממה מתפקדת כזרוע השקעות ה-Seed של קרן הון הסיכון פרגרין, שמצידה משקיעה במיזמים הללו בהמשך הדרך, ביחד עם קרנות מקומיות ובינלאומיות. לאורך שנות פעילותה, לא מעט חברות ביומד - שהחלו את דרכן בחממה, זכו לגיוסי המשך מוצלחים.
עוד משהו: החממה ממוקמת בקמפוס אוניברסיטת אריאל, כך שחברות החממה נהנות מהאפשרות לעבוד בצמוד לחוקרים ומעבדות הקמפוס.
קישור: incentive-il.com
 
שם החממה הטכנולוגית: Incubit Ventures
מנהל החממה: נטע כהן
בעלים: אלביט מערכות
תחומי פעילות: מכשור רפואי, סייבר, טכנולוגיות מידע ואלקטרואופטיקה
בהרחבה: חממת Incubit נמצאת בבעלות קבוצת אלביט מערכות ופועלת לקידום החדשנות בקבוצה. החממה משקיעה בחברות הזנק בשלב מוקדם, הפונות לשוק האזרחי ומפתחות מוצר עם מרכיב טכנולוגי פורץ דרך (Deep Technology). כמו כן, למיזמים צריכה להיות סינרגיה מסוימת עם הפעילות של קבוצת אלביט, כך שניתן יהיה להשתמש בטכנולוגיות שהחברות מפתחות גם בתחום הביטחוני. החממה מוגדרת כפריפריאלית וממוקמת בפארק תעשיות ההיי-טק בבאר שבע.
עוד משהו: קבוצת אלביט משמשת כשותף אסטרטגי, והמיזמים נהנים מגישה לתשתיות פיתוח, ידע הנדסי והון אנושי מקצועי.
קישורincubitventures.com
 
שם החממה הטכנולוגית: JVP Cyber Labs
מנהל החממה: יואב צרויה וד"ר נמרוד קוזלובסקי
בעלים: קרן הון סיכון JVP ו-BG Cyber
תחומי פעילות: ביג דאטה ואבטחת מידע
בהרחבה: חממת הסייבר של JVP הוקמה ב-2013, והיא פועלת כזרוע ההשקעות של הקרן בחברות Early Stage, הפועלות בתחומי אבטחת מידע וביג דאטה. החממה ממוקמת בבאר שבע (חממה פריפריאלית), ופועלת בשיתוף עם חברת מסחור הטכנולוגיות של אוניברסיטת בן גוריון. זאת במטרה לזהות, לטפח ולבנות את הגל הבא של חברות הזנק בתחום. ב-2015, לדוגמה, שיתופי הפעולה הללו הובילו לאקזיט מכובד, במסגרתו רכשה PayPal את חברת CyActive.
עוד משהו: הסטארטאפים בחממה נהנים מנגישות למומחים, ומשיתופי פעולה עם גופי אקדמיה בינלאומיים וחברות רב-לאומיות.
קישור: jvpvc.com
לרשימת החממות הטכנולוגיות חלק ב' לחצו כאן