יזמים צעירים: קרנות הון הסיכון התאגידיות מחפשות אתכם

יזמים צעירים: קרנות הון הסיכון התאגידיות מחפשות אתכם

 
מחפשים השקעה לסטארט-אפ שלכם? כדאי שתשקלו ברצינות לפנות לקרן הון סיכון של אחת החברות המובילות בשוק שבו אתם פועלים. ייתכן ואינכם מודעים לכך, אבל למרבית החברות הטכנולוגיות הרב לאומיות יש קרן הון סיכון, שמאתרת ומשקיעה בסטארטאפים בתחומי העיסוק העכשוויים או העתידים של החברה. רבות מהן אף פועלות בישראל, בהן אינטל, סמסונג, מיקרוסופט וקוואלקום.
קרנות מהסוג הזה מכונות קרנות הון סיכון תאגידיות (CVC), והן למעשה דומות מאוד בפעולתן לקרנות הון סיכון "רגילות" אך בעלות מספר מאפיינים ייחודיים. מעבר לכך שגם הן חותרות באופן טבעי לרווח כספי, מטרתן של הקרנות הללו היא לחשוף את הארגון לטכנולוגיה ולמודלים עסקיים חדשניים של סטארטאפים, וכן להון אנושי איכותי, קרי ליזמים עצמם.

קרנות אלו, שחלקן מהקרנות הפעילות והגדולות ביותר בענף, מאוגדות כחטיבה או זרוע בחברת האם, או כשותפות מוגבלת של התאגיד בדומה לקרן הון ״רגילה״. צוות ההשקעות כולל בדרך כלל הן עובדים מהחברה והן מומחי הון סיכון מחוץ לחברה, כשהחלטות ההשקעה מתקבלות על ידי הצוות המנהל. במקרים מסוימים, יש גם מעורבות מצד ה-CFO של התאגיד או של ועדת השקעות המורכבת ממנהלים בכירים בארגון.
ערך מוסף ליזמים
קרנות תאגידיות מחפשות סטארטאפים עם פוטנציאל צמיחה גדול, היקף שוק משמעותי וסיכוי להצלחה פיננסית, לצד אפשרות לסינרגיה עם פעילות התאגיד בהווה או בעתיד וכן פוטנציאל לרכישה עתידית. בעבר הייתה נדרשת גם מעורבות של גורם עסקי בתאגיד שיביע עניין בסטארט-אפ על מנת שתתבצע השקעה, אולם כיום הנטייה היא לפתוח את תחומי ההשקעה אף מעבר לעניין העסקי המיידי של חטיבות התאגיד.
הקרנות התאגידיות, שלעיתים מצטרפות לקרנות אחרות המובילות את סבבי ההשקעה ולעיתים מובילות את ההשקעה בעצמן, מציעות ערכים מוספים ליזמים: גישה לטכנולוגיה, ללקוחות, לערוצי ההפצה ולמנהלים של התאגיד, ייעוץ תפעולי, ידע ותובנות על התעשייה והשוק, אפשרות למכור לתאגיד ומעל הכול, הכרה של גוף גדול ומבוסס בסטארט-אפ. מיותר לציין שהשקעה יכולה להוביל גם לרכישה עתידית.

האופי האסטרטגי של קרנות תאגידיות, שבא לידי ביטוי בכך שהן אינן מעוניינות רק ברווח הפיננסי, לא תלויות בגיוס כסף חיצוני ולרוב אינן קצובות בזמן, מהווה אף הוא יתרון לחברות הפורטפוליו.
יזמים רבים חוששים לחשוף את הטכנולוגיה שלהם בפני תאגיד שמהווה מתחרה פוטנציאלי לצד היותו משקיע, וכן ממתן זכויות עודפות כגון זכות סירוב ראשונה להצעות רכישה או הזכות להיות הראשון שמגיש הצעה כזו. אולם, מרבית הקרנות התאגידיות ממעטות כיום לדרוש זכויות כאלו, וזאת על מנת שלא להגביל את החברות. לכן, אם אתם לקראת גיוס הון לסטארט-אפ שלכם, או שכבר התחלתם לחפש משקיעים לסטארט-אפ, ייתכן וקרנות תאגידיות הן הגוף שיתאים לצרכים והאתגרים שלכם.