הקמת סטארט אפ: 3 דברים שאתם חייבים לדעת לפני

הקמת סטארט אפ: 3 דברים שאתם חייבים לדעת לפני

 
רעיון טוב לסטארט-אפ יכול להגיע מכל מקום ובכל זמן; גם כשאתם עובדים על מצגת בעבודה. זו כמובן רק נקודת ההתחלה בדרך להקמת חברת סטארט-אפ, אבל מתישהו הרעיון מבשיל לכדי הרגע הקריטי שבו צריך לקבל החלטה:  האם הרעיון מספיק טוב בשביל לקחת את הסיכון ולעזוב את מקום העבודה הנוכחי, עם השכר, הביטחון והתנאים הסוציאליים, או שכדאי לגנוז את החלום; גם אם באופן זמני.
אבל איך עוזבים את כל זה תמורת חלום שלא בטוח שייצא לפועל? ובכן, הקמת סטארט-אפ אכן מתבססת על החלטה ראשונית מורכבת ובעלת סיכון, שכמובן לא מתאימה לכל אחד. אולם, אם אתם כבר בטוחים שזה מה שאתם רוצים לעשות ואתם רק מתחבטים בשאלת הטיימינג, הנה 3 דברים שכדאי לחשוב עליהם לפני שמחליטים על צעד כזה משמעותי:
מספיק אוויר לנשימה. השלב הראשון בהקמת סטארט-אפ כרוך בוויתור על הנוחות הכלכלית; גם אם לזמן מוגבל. מדוע? כי יזמות זו עבודה קשה ומאומצת, לעיתים ללא משכורת, שכוללת בתוכה גם לא מעט אי-ודאות. לכן, אם יש לכם כבר משפחה משלכם, לירידה ברמת החיים יש משקל רב בקבלת ההחלטה מתי לצאת לדרך יזמית ולוותר על המשכורת החודשית.
על מנת לצמצם את חוסר הוודאות ככל שניתן, כדאי לבנות מסמך אקסל מפורט, שמסכם את ההוצאות החודשיות שלכם, ויאפשר לכם להעריך באופן מושכל כמה זמן תוכלו להחזיק מעמד ללא הכנסה קבועה. מומלץ גם לבדוק האם יש לכם תוכנית חיסכון או קרן השתלמות שניתן לפדות בקרוב, שיספקו לכם חמצן נוסף ברגעים קריטיים.
סביבה תומכת. ההרפתקה אליה אתם מתכננים לצאת תעמיד אתכם בפני לא מעט אתגרים, מכשולים, מתחים ולחצים, אבל לטוב ולרע - אתם לא לבד בסיפור: גם בן/בת הזוג מושפעים מההחלטה שלכם להתפטר ולצאת לדרך עצמאית ולכן כדאי שתיקחו גם את ההיסוסים והשיקולים שלהם בחשבון.
בכל הנוגע לסביבה המורחבת שלכם, ייתכן והיא תהיה רלוונטית מאוד בשלב המימון הראשוני, ובכך אנחנו מתכוונים ל-FFF (Friends, Family and Fools), שבלא מעט מיזמים מספקים את ההון הראשוני הדרוש לפעילות הסטארט-אפ. לכן, כדאי לכם לבחון האם האופציה הזו רלוונטית במקרה שלכם ולהכניס גם אותה למסמך האקסל.
מסלול ראשוני. יש לא מעט יזמים שמפחדים מהרגע שבו ייאלצו לכתוב תוכנית עסקית, ולכן נוטים לדחות זאת לשלב מאוחר יותר, אבל זו טעות. בפועל, תוכנית עסקית לסטארט-אפ שלכם תסייע לכם להבין את האתגרים בהם תיתקלו בתחילת הדרך ותספק לכם קצת ודאות לגבי העתיד הקרוב; כזו שתאפשר לכם לקבל את ההחלטה לעזוב את העבודה בצורה קצת יותר רציונלית ומבוססת.

זו לא חייבת להיות תוכנית עסקית מפורטת ומושקעת יתר על המידה; גם גרסה מצומצמת יותר תתאים לשלב הראשוני שבו אתם נמצאים, כל עוד היא תכלול את הנקודות החשובות, בהן רעיון, מודל עסקי, קהל היעד ומתחרים. בהמשך הדרך תוכלו לעדכן את התוכנית העסקית הזו בהתאם לשלב שבו תהיו, ולהרחיבה באספקטים נוספים: צוות, מקורות מימון וכיו"ב.
ייתכן ואתם כבר מתרגשים ליישם את השלבים הראשוניים במדריך הלא כתוב של "איך להקים סטארט-אפ", אבל הכי חשוב זה שתהיה לכם סבלנות ואורך רוח. הקמת סטארט-אפ היא אומנם ריצה לטווח ארוך, אבל עם הרוח היזמית כבר בוערת בכם ובדקתם את כל הדברים שצריך לבדוק לפני – אתם מוכנים לצאת לדרך.