גיגי לוי: "להיי-טק הישראלי יש אינטרס אמיתי לשלב בו מגזרים נוספים"

גיגי לוי: "להיי-טק הישראלי יש אינטרס אמיתי לשלב בו מגזרים נוספים"

"אנחנו נמצאים בשלב שבו בפעם הראשונה בהיסטוריה, כל אחד בעולם חושב שהוא יכול להקים סטארט-אפ, ועם האופי הישראלי זה עוד יותר מוגזם", כך אמר גיגי לוי, יזם ואחד מהאנג'לים הכי פעילים בארץ, שגם השקיע בסטארטאפים רבים, בהם MyHeritage ו-SimilarWeb. זאת במסגרת פאנל שנערך באירוע של אצטדיון הסטארט-אפ ופועלים היי-טק, לרגל חגיגות יום העצמאות ה-70 למדינה.

לדבריו, "הקלות של הרעיונות גורמת לאינפלציה של רעיונות מצד אחד, ואינפלציה של משקיעים לא מקצועיים מצד שני, שלא תמיד מודעים לסיכונים או לתחרות". בפאנל השתתפו גם פיונה דרמון, שותפה ב-JVP ואחת הנשים הבכירות ביותר בתעשיית הון הסיכון הישראלית, ומירב וינריב, דירקטורית ומנהלת קוואלקום ונצ'רס ישראל, שכבר השקיעה בלא מעט חברות ישראליות ואף רכשה כמה מהן. את הפאנל ערך יזהר שי, יזם ואיש הון-סיכון.

-אומרים שיש יותר מדי יזמים ויותר מדי כסף נשפך לשוק. אולי יש יותר מדי רעש בהיי-טק הישראלי?
לוי: "כיום יש כ-1,600 חברות שקיבלו מימון בשלב ה-Pre Seed וה-Seed, כשלפני 8 שנים היו כ-600 חברות כאלו. התוצאה היא שהחברות הללו מגיעות לשוקת שבורה כשהן צריכות לגייס את הסיבוב הבא. זו התבגרות של תעשייה, אני לא חושב שיש פה בעיה אמיתית".

בצל המתיחות בסוריה והמצב הביטחוני, עולה השאלה מה יעלה בגורלן של החברות הרב-לאומיות שנמצאות בישראל, אולם לדעתה של וינריב אין מקום לדאגה. "בשנים האחרונות, מספר המרכזים של החברות הרב-לאומיות רק גדל. כולם מודעים למצב הביטחוני וזה לא שהסיכונים פחתו; הם רק גדלים. יש לנו את השיח הזה בתוך הארגון, אבל אנחנו עדיין סבורים שבישראל יש חדשנות וכוח אדם איכותי שלא ניתן למצוא במקומות אחרים. לא נראה לי שזה ישתנה".

- מה התפקיד של המשקיעים בתעשיית הסטארטאפים?
"לפעמים אנחנו שוכחים את התפקיד שיש לנו בעולם ההשקעות והאחריות שיש לנו בתעשייה - להיות משקיעים זה להיות גם מנטורים ולהיות נגישים בשביל קהילת היזמים והסטארטאפים", טוענת דרמון. "אנחנו כמשקיעים צריכים להבין את החששות של היזמים הצעירים, את הלחץ שלהם לקבל מאיתנו תשובה ואת המסע שהיזם או היזמת עברו כדי להגיע אלינו".
לדבריה, "יש לנו הרבה מאוד אחריות כלפי המוחות המבריקים שיש בארץ, וחשוב לשדר ענווה ולזכור את התפקיד של המנטורינג. הידע שלנו יכול רק לעזור לתעשייה שלנו – לצמוח ולהצמיח".
לוי הוסיף כי "אני אומר לא ל-99% מהאנשים שפונים אליי וזה דבר נוראי. זו עבודה קשה להגיד כל כך הרבה פעמים לא, ואני מנסה לזכור את ימיי כיזם. אם הם לא הצליחו לצאת מהפגישה עם כסף, אז לפחות שייצאו עם משהו אחר מהפגישה איתי. חוץ מזה, חשוב לזכור שגם היזמים עושים Shopping Around ושני הצדדים רוצים להרשים אחד את השני".
גם לדרמון היה טיפ לתת לקהל היזמים והיזמות שהגיעו לאירוע. "לא מעט פעמים תהליכי גיוס נופלים, ולכן חשוב שלא להתאהב בתהליך. גם אם אתם מתקדמים עם משקיע מסוים, תמשיכו למלא את המשפך שלכם באנשים שיכולים להתעניין בכם. מערכת היחסים שאתם בונים יכולה לבוא לידי ביטוי בסבב הגיוס הבא, אז אל תכעסו אם מישהו אומר לכם שזה לא הזמן הנכון בשבילו להשקיע – תשמרו את הקשר לעתיד כי זו תהיה הדלת הראשונה שתיפתח בפניכם כשתהיו אחרי סבב הגיוס הראשון".

האינטרס לשלב מגזרים נוספים בהיי-טק הישראלי הוא אינטרס לאומי
כחלק מהאירוע, 3 יזמים ויזמת אחת הציגו בפני המשקיעים והקהל את הסטארט-אפ שלהם, וזכו לפידבק מחברי הפאנל. הראשון שהציג היה מיכאל דרוקר, שפיתח את Sentry Parental Control – אפליקציה שמנטרת פעילות של ילדים בסלולרי בעזרת אלגוריתם של בינה מלאכותית. האפליקציה זכתה השנה להד תקשורתי בעולם, לאחר שזיהתה קשר אסור בין תלמיד לבין המורה שלו באריזונה.
חברה נוספת שגם זכתה לסיקור תקשורתי נרחב היא Pruvo, המפתחת שירות שמאפשר לקבל את הדילים הכי טובים בהזמנת בתי מלון. זאת בעזרת מערכת שעוקבת אחר ההזמנה, ומעדכנת את המשתמש אם המחיר ירד – גם אחרי שכבר ביצע את ההזמנה. "יש לנו עשרות אלפי משתמשים, בהפצה ויראלית בלבד", אמר איתי מרציפר, מנכ"ל החברה. "עד היום חסכנו למשתמשים יותר ממיליון דולר".
שתי חברות נוספות שהציגו את המוצר/שירות שהן מפתחות היו Pets-On, שמחברת בין משתמשים שמחפשים מישהו שישמור על הכלב או החתול שלהם בזמן שהם בחו"ל, או יוציא אותם לטיול כשהם בעבודה, לבין נותני השירות, וחברת SolCold, שפיתחה טכנולוגיה המאפשרת לנצל את קרינת אנרגיית השמש לטובת קירור מבנים וגופים שונים.



- יש לכם איחולים מיוחדים להיי-טק הישראלי?
וינריב: "אני מנהלת תוכנית מנטורים לנשים יזמות, והיום חנכנו את התוכנית הרביעית שלנו. אני מאחלת לנו שהשנה נראה הרבה יותר נשים שהצליחו לגייס ולגדל חברות גדולות, ושיהיה יותר שוויון בתעשייה הזו שכרגע היא מאוד לא שוויונית".

דרמון: "תמשיכו לחלום. זה אולי נשמע נדוש, אבל מי שנופל אז שיקום, יטפח לעצמו על הגב וימשיך להעז".
לוי: "צריך לחבר אוכלוסיות נוספות להיי-טק: נשים, ערבים, בדואים וחרדים. זה חיוני לבריאות של החברה שלנו וזה גם לטובת החברות עצמן – הן מבחינת כמות כוח האדם האפשרית והן מבחינת האיכות. האינטרס לשלב מגזרים נוספים הוא לא רק אינטרס לאומי אלא גם אינטרס של ההיי-טק הישראלי, ואני מקווה שהשנה נעשה צעדים מהותיים קדימה".